keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de geschiedenis van televisie reportagewagens zgn. 'O.B. Vans'.

Philips kleuren-Tv-reportagetrein

Een van de wagens is de techniekwagen, waarin vier kleuren-TV-cameraketens zijn ondergebracht voor het leveren van het benodigde signaal aan de straalzender.

Vier instrumentenpanelen en apparaten, corresponderend met de vier camera's, bestaan o.m. uit
beeld- en signaalmonitoren waarop de technici de kwaliteit van de beelden en geluidssignalen kunnen beoordelen. De andere wagen is de regiewagen: 
het domein van de regisseur. 
Van hieruit worden de camera's gedirigeerd, de vereiste schakelingen verzorgd, de beelden gemengd of bijzondere effecten ingevoegd. Hier wordt uit alle aangeboden beelden het beeld gekozen, dat voor uitzending in aanmerking komt. 
Hier wordt ook het klankbeeld samengesteld uit de verschillende geluidssignalen, afkomstig van de opgestelde microfoons. 
De geluidstechnicus kan met behulp van vierentwintig regelkanalen een keuze maken uit tweeëndertig geluidsbronnen. Elk regelkanaal bezit een voorversterker gevolgd door een geijkte verzwakker en diverse andere functies waaronder verschillende schakelmogelijkheden. 
Vanuit zijn positie heeft de geluidstechnicus door een glazen venster goed zicht op de beeldwand van de regisseur. Hij heeft voorts in zijn compartiment een eigen beeldmonitor, door hem zelf over te schakelen op elke camera afzonderlijk of op het uitgaande beeldsignaal. 
Tijdens bedrijf zijn de camera's via een 100m lange kabel op de techniekwagen aangesloten. Techniek- en regiewagen zijn door een 50 m lange kabel met elkaar verbonden, zodat de kleuren-TV-reportagetrein op plaatsen kan worden ingezet die niet bereikbaar zouden zijn indien techniek en regie zich in één, uiteraard veel grotere wagen bevonden.

Aan deze Philips kleuren-TV-reportagetrein is het voor een groot deel te danken dat de Nederlandse TV-kijker in kleur kan genieten van een direct uitgezonden spannende voetbalwedstrijd, concours hippique, bloemenoptocht of welke interessante gebeurtenis dan ook.

Foto uit 1984.

NOS bouwt OBV

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) bericht over de nieuwe investeringen. 1984.

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) bericht over de nieuwe investeringen. 1984.

NOB garage in 1999. 
De oudste OBV's als hierboven beschreven zijn er net een paar jaar geleden uit gegaan c.q. afgeschreven. Dit is een deel van de NOB vloot. Achteraan staat het 'vlaggenschip' nml. 'Trein 61'. Bij de introductie werd deze al achterhaald door OBV8 van de toen nog zelfstandige Cinevideogroep. 
In verband met de agressieve overname van Cinevideogroep door het NOB bleef deze laatste toch de leidinggevende positie behouden op het gebied van mobiele televisie registraties al hebben Sonotech en UBF al veel van het marktgebied overgenomen.

Nob garage

Nob garage

NOB garage vol met reportagewagens in 2000

Een kijkje bij een concurrent van het NOB, hier bij Sonotech aan de fransiscusweg 10 te Hilversum.

Sonotech garage

Sonotech garage

Het jaar 2000:
Ziedaar, de voormalige trailer van RTL,  hier nog blauw van kleur, heden ten dage is deze ook wit van kleur.
Helaas werd door Pieter Porsius deze trailer zonder het bedienende personeel doorverkocht aan Sonotech, waardoor de toon gezet werd, ten aanzien van alle door hem genomen acties daarna bij RTL in Hilversum. Sonotech is nu de facilitaire onderneming voor RTL, gedwongen winkelnering voor RTL. 

Januari 2001 werd de overname alweer teruggedraaid, wat een een synergie moest worden is helaas niet geslaagd.

Wat vroeger RTL T&O was, werd nu Broadcast Center Nederland (B.C.N. BV.) 

Goed mogelijk dat de situatie op het moment dat u dit leest alweer geheel anders is komen te liggen. RJ

2001 Veronica stapte uit de Holland Media Groep en ging zelfstandig door. RTL had gedwongen winkelnering bij Sonotech. Vandaar dat de voormalig RTL televisie-reportage-trailer hier in de Sonotech garage is gespot. Later werd deze van blauw in wit overgespoten.

Sonotech garage

reportagewagen

Eind vorige eeuw zag deze ultracompacte reportagewagen het levenslicht. Deze bevatte dezelfde apparatuur als in de begintijd 4 volgepakte trailers. Dit type werd ondermeer gebruikt voor de live uitzending vanaf de locatie van het televisie-experiment 'De Achtwacht' (8W8) van Terras.TV voor de KRO.