keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de geschiedenis van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek. 
Bij elke foto wordt getracht een bronvermelding te maken middels een link.

 

De Groest in Hilversum, omstreeks 1918 na de eerste wereldoorlog. Deze locatie bevond zich om de hoek van het eerste gebouw der N.S.F.

 

Omgeving van de tweede locatie van de N.S.F. aan de Laarderweg.

Hoek Herenstraat-Groest te Hilversum.

In het exemplaar van Terras.TV van het boek "Spanne en Spanningen" vonden wij deze begeleidende brief, gericht aan 
(oud-) medewerkers en relaties
:


Directie Hilversum, 27 februari 1958.

Aan onze medewerkers en oud-medewerkers, ...

...Het doet ons genoegen U heden dit boek aan te bieden, nu ons bedrijf terugziet op een tijdsspanne van veertig jaren. Wij denken hierbij allereerst aan onze gepensioneerden en aan diegenen, die reeds vele jaren bij onze onderneming werkzaam zijn: Zij toch, zullen het boek van Willem Vogt beschouwen als een film, die eigen belevenissen, vrienden, problemen en resultaten weer in de herinnering oproept. 
Zij ook, zullen hun doorzettingsvermogen, onder alle omstandigheden bewaard, in deze geschiedschrijving gerechtvaardigd zien.

Daarnaast denken wij aan al diegenen, die -jeugdiger in jaren- het oog vooral gericht houden op het heden en de toekomst. Zij allen zullen houvast kunnen vinden in de ondernemingslust en veerkracht, welke ons bedrijf een zo boeiende en leerzame geschiedenis hebben geschonken.

Ook achten wij dit boek van nut in de gezinskring. Het is immers zo, dat ons gecompliceerd bedrijf zich vaak moeilijk laat beschrijven, zowel in zijn geheel als in zijn vele onderdelen. 
Het gesprek hierover met belangstellende gezinsleden, waartoe wij ook de generatie van morgen rekenen, maakt Willem Vogt nu gemakkelijker...



...Hoe sober wij ons 40-jarig bestaan dan ook gedenken, in "Spanne en Spanningen" is de mogelijkheid gevonden om daaraan niet slechts een blijvende herinnering te bewaren, maar ook om onze overledenen te eren en met dank de toewijding te gedenken van de duizenden, die onze onderneming haar huidig aanzien hebben gegeven.

Was getekend: De Directie: ir. H. Furstner, C.B.J. de Jager, C. Verhoeff "

Veel foto's zijn gescand uit het boek van de NSF uit 1948 ter ere het dertigjarig jubileum. 
Met dank aan J.A. Janssen voor het beschikbaar stellen hiervan.

Inleiding uit het boek zelf:

"Waar de natuur de mensen zo nabij komt, groeit het goede het best. 
Is het dan wonder dat juist vanuit Hilversum het goede wordt uitgedragen over het eigen land en over de wereld? Want in Hilversum werd de Nederlandse Radio Omroep geboren en thans vindt de wandelaar in deze stad een aantal omroepstudio's, die door hun uiterlijk, zowel als door hun inrichting, de aandacht van de wereld op zich vestigen.
Een zendercomplex in de omgeving van de stad stuwt Hilversums' naam uur na uur, jaar na jaar, door de aether. 
De plaats waar de wieg van deze Nederlandse Radio Omroep stond, zal in dit boek onze aandacht hebben. Deze plaats namelijk lag in een bedrijf dat zich in die tijd als een betrekkelijk kleine fabriek aan de uiterste rand van de stad, midden in de heide bevond, en geworden is tot een groot fabriekscomplex dat thans omsloten ligt door uitgestrekte woonwijken. 
Deze omroep werd geboren in de 
N.V. Nederlandsche Seintoestellen Fabriek,
welke in 1918 werd opgericht en die nu, als 
N.V. Philips' Telecommunicatie Industrie / 
v.h. N.V. Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, haar 5o-jarig bestaan viert. 

Nu zijn het echter niet meer -de thans eenvoudig lijkende-  eerste constructies op radiotechnisch gebied, die vernuft en vakmanschap bezig houden binnen de poorten van het bedrijf. 
Als centrum van de -vervaardiging van- telecommunicatie-apparatuur, is het bedrijf zijn oorspronkelijke naam zeker niet ontrouw geworden: Het heeft de 'communicatie' slechts te meer nadrukkelijk in het vaandel geschreven. 

En al vormt de vervaardiging van radio zend- en ontvang- installaties, van omroepstudio-
installaties; van apparatuur op het gebied der lijntelefonie en van de hoogfrequente verhitting, het leeuwenaandeel van het bedrijf: De van meet af aan erbij behorende houtbewerkings-afdeling, waar de fraaie houten radiokasten bij duizendtallen worden vervaardigd, vormt 
-zij het van enigszins ander karakter-  een uitermate belangrijk en mooi onderdeel van het bedrijf dat ons bezig houdt.
Het bedrijf dat aan veelzijdigheid een prettige overzichtelijkheid paart."

Het boek van de NSF uit 1948, verschenen ter ere van het dertigjarig jubileum. 
Ook Erik Klaas de Vries wordt hierin vermeld, destijds werkzaam als fotograaf van de N.S.F. en later onze eerste televisie cameraman.