keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de geschiedenis van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek. 
Bij elke foto wordt getracht een bronvermelding te maken middels een link.

Foto 15 mei 1945 
Na de explosie van de westelijke zendmast. 
15 Mei 6 uur 's morgens: Verwrongen staal... 
Eens trotse zendmasten. In het donkere gedeelte van de foto zijn de overblijfselen van de eens trotse zendmast te ontwaren.

"Door het vermijden van ieder initiatief en het slaafs toepassen van de voorschriften, ontwikkelde zich rond dergelijke opdrachten een uitgebreide correspondentie over foutieve of onduidelijke tekeningen en fabricage-
voorschriften; het niet voorhanden zijn van Duitse materialen enzovoort. 
Dit systeem werkte als lijdelijk verzet steeds effectiever, hetwelk blijkt uit het volgende voorbeeld: In Augustus 1940 werden 1500 Duitse apparaten besteld. Na een lange lijdensweg werd in Augustus 1942 door de Duitsers besloten nog een laatste kans te geven het toestel zo ver te verbeteren dat het bruikbaar was. 
Deze termijn werd eerst verlengd tot 1 Oktober 1942 en later tot 1 Januari 1943. 
Men slaagde er echter niet in het apparaat goed te krijgen, zodat in Februari 1943 werd besloten de fabricage stop te zetten en alles wat ervan gereed gekomen was naar Berlijn (terug) te sturen, waar het alleen nog maar in aanmerking kon komen om op de schroothoop te belanden.

Zelfde standpunt op de Jan van der Heydenstraat (uitvinder van de brandspuit, dus Nederlands eerste spuitgast) te Hilversum. 
Ironisch genoeg staat er op zondag 13 februari 2000 een werklichtmast op de plaats van de voormalige zendmast. Bomen staan op dezelfde plaats als toen, evenals de lantaarnpaal. 
De paal is boven lastig te ontwaren, maar een moderne versie staat op deze foto afgebeeld. 
De fabrieken zijn dus afgebroken. 
Hier wordt de nieuwbouw gerealiseerd van een appartementen complex. Deze woningen staan qua oriëntatie parallel aan de Jan van der Heydenstraat, dus niet meer in de zelfde lijn als het gebouw van 'Lucent technologies'.
Uit de donkere dagen van onze geschiedenis. 
5 jaar lang bewaakt door de Duitsers gedurende de tweede wereldoorlog. 
Reeds spoedig na de bezetting kwamen opdrachten binnen ter vervaardiging van toestellen die in Duitse fabrieken waren ontwikkeld. De geallieerden hebben deze strategische fabriek nooit gebombardeerd. Daarvoor was het belang te groot. 
Gedurende de oorlog werden onderdelen de fabriek uit gesmokkeld. In feite werd de fabricage van seintoestellen voortgezet. 
Dagelijks kwam de melkboer per bakfiets melk brengen, en nam zenderonderdelen mee de fabriek uit. Via de melkkar gingen de onderdelen naar de haven (1e en 2e Loswal tegenwoordig). 
Per schip werd e.e.a. naar het geallieerde leger vervoerd. Dat ging lang goed, tot de melkman werd gesnapt, en daarna doodgeschoten door de Duitse bezetters.
N.S.F. Fabrieken volledig leeggeroofd door de Duitsers. 

Foto mei 1945.

N.S.F. Fabrieken volledig leeggeroofd door de duitsers. 
Foto mei 1945. 
Frits Philips begon al tijdens de oorlog met het aanschaffen van nieuwe machines, die meteen na de oorlog geplaatst zouden gaan worden.

Gevallenen in de tweede wereld oorlog. 
Lijstje uit 'Spanne en Spanningen' uit 1958.

In het boek 'Spanne en Spanningen', het Jubileumboek van de veertigjarige N.S.F. 
worden enkele regels besteed aan het 
" Kamp Amersfoort". 
Op pagina 218 staat het volgende letterlijk te lezen:

"Om de Nederlandse politieke gevangenen in het Polizei Durchgangslager Amersfoort (P.D.A.) te helpen, werd in dit kamp een N.S.F.-werkplaats ingericht. De N.S.F. mocht zelf de geschiktste gevangenen voor de werkplaats uitkiezen. 
Het lag voor de hand, dat dit bij voorkeur politieke gevangenen waren die werden beziggehouden met ... het uitzoeken van schroefjes. 
Deze werkers voor de N.S.F. hadden in het kamp bijzondere voorrechten. Men had een eigen barak op een aparte locatie; voeding en verzorging waren veel beter dan die van de overige gevangenen. 
De bijvoeding en het materiaal werden elke dag door de directiechauffeur gebracht. De bronzen plaquette, rechts naast de ingang van het directiekantoor, is na de bevrijding door gewezen Kamp-N.S.F.-ers aangeboden aan de directie der N.S.F. als herinnering aan en dank voor de goede zorgen gedurende hun kamptijd."

Het directiegebouw is in 1998 afgebroken, er staan nu huizen. Als gezegd: Die bronzen plaquette zal nog wel bestaan. Wie zou die plaquette nu hebben? Bij tips s.v.p. contact opnemen. 

Met man en macht werd na de oorlog gewerkt aan herstel van de N.S.F. Een compleet gerenoveerde fabriek werd in de kortst mogelijke tijd wederom in gebruik genomen.

N.S.F. Fabrieken te Hilversum waren dus volledig leeggeroofd door de duitsers.

Foto 1946:  Zo zag de fabriek in 1946 er alweer uit. De machines uit Amerika en Zwitserland werden ge�nstalleerd.

Eind 1946 was dit de aanblik. 
Gloednieuwe apparatuur, waarvan het meeste vervaardigd was in Amerika. 
Al voor de bevrijding werden er in Eindhoven (eerder bevrijd dan Hilversum) plannen gemaakt om de fabriek nieuw leven in te blazen. 
Na de oorlog werd massaal productiemiddelen ingekocht om aan vele arbeiders werk te verschaffen.

Luchtfoto uit 1948 van de derde en definitieve locatie van de NSF. 
De fabriek had zwaar geleden door de tweede wereldoorlog. 
De fabriek was als gezegd helemaal gestript door de Duitsers ten behoeve van productie in Duitsland. 
Passief verzet had het onmogelijk gemaakt hier verder te produceren gedurende de oorlog.

Luchtfoto uit 1948 van de derde en laatste locatie van de NSF. 

K.L.M. aerocarto foto nummer 17052.

Detailopname luchtfoto uit 1948 van de derde en laatste locatie van de NSF. 

 
K.L.M. aerocarto foto nummer 17052.