keurmerk
keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de omroep A.V.R.O. en zijn oprichter Willem Vogt. Het is een aanvulling op het historisch overzicht van de N.S.F., vanwege de nauwe banden tussen de N.S.F. en de A.V.R.O.

Bespreking in 1933 tussen Minister de Wilde en de besturen

Bespreking in 1933 tussen Minister de Wilde en de besturen van de diverse omroepverenigingen inzake de zenderbouw, waar o.a. Willem Vogt als directeur van de A.V.R.O. aanwezig was. De minister van waterstaat De Wilde stelt een commissie in om de mogelijkheden van staatsexploitatie van een gezamenlijke zender te onderzoeken. Zittend van links naar rechts: P.J. Witteman (K.R.O.), J. Corver (A.V.R.O.) ir. M.H. van Damme (P.T.T.), minister J.A. de Wilde, H. van Boeyen (voorzitter Radioraad), mr. A van der Deure (N.C.R.V.), A. de Vries (V.A.R.A.). Staand in het midden prof.mr. P.S. Gerbrandy.

Prinsjesdag 1933. Het liberale kamerlid Bierema in ambtskleding spreekt voor de microfoon. Willem Vogt kijkt toe.

Prinsjesdag 1933. Het liberale kamerlid Bierema in ambtskleding spreekt voor de microfoon. Willem Vogt kijkt toe.

Avro in aanbouw.

A.V.R.O. gebouw in aanbouw. Zo zag de schutting er uit.

Luchtfoto van de opening van het A.V.R.O. gebouw, met een ernstige vertekening in een vreemd perspectief. Hopelijk kan deze foto ooit voor een betere versie vervangen worden. Links van het A.V.R.O. gebouw staat hier nog een villa, waar later de 'televisieflat' zou komen te staan. Studiogebouw 2 is nog niet op de foto te zien, die werd pas later, in 1937 gebouwd.

avro72.JPG (40648 bytes)

Avro bestuursleden G. de Clercq en Willem Voght bij de ingebruikname van de nieuwe studio in 1936.

A.V.R.O. bestuursleden G. de Clercq en Willem Vogt bij de ingebruikname van de nieuwe studio, die op 2 Juli 1936 door de Dir.-Gen. der P.T.T., Dr. Ir. M. H. Damme werd geopend. Vogt werd bij deze gelegenheid benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Op de plaats van studiogebouw 2 studio 9 staat hier nog een ander pand, als deze foto tenminste aan de de 'sgravelandseweg is genomen. De nieuwe studio 9 is in 1937 gebouwd.

Dit is geen gebouw van de NSF, maar het gebouw van het door Willem Vogt opgerichtte A.V.R.O., betaald uit de contributie van deze duizenden abonnees, die de opening van dit historische pand in 1936 bijwoonden. Het gebouw werd ontworpen door Art Merkelbach en Kast, ook al wilde Willem Vogt eigenlijk liever dat Willem Marinus Dudok het nieuwe gebouw zou gaan ontwerpen. Dat ging niet door, omdat Dudok stadsarchitect was bij de gemeente Hilversum was en van uit hoofde van diens functie geen particuliere bouwwerken mocht vormgeven. Willem Vogt, onze radiopionier, was voordien werknemer van de NSF.

Avro in 1936

avro07.JPG (58603 bytes)

ALGEMENE VERENIGING RADIO-OMROEP, afk. A.V.R.O. Zoals onder Nederland, organisatie van de omroep, is medegedeeld, werd (27 Juli 1923) met medewerking van de N.S.F. de Hilversumsche Draadlooze Omroep opgericht, die later werd omgezet in de Algemeene Nederlandsche Radio Omroep (A.N.R.O.) en ten slotte in de Algemene Vereniging Radio Omroep. Sinds de oprichting is de heer W. Vogt directeur. Door de H.D.O. werd aan de luisteraars gevraagd om, indien men het Nederiands in de aether wenste te behouden, vrijwillige bijdragen te zenden, die dan door het Comité zouden worden aangewend voor het betalen van de programma's. Dit is de oorsprong van het lnstituut der vrljwillige bijdragen, dat hier te lande zulk een succes bleek te zijn, dat het niet alleen tot de huldige dag in stand is gehouden, maar, aangezien ons land het enige is, waar het systeem ingang vond, buitenlanders met verbazing vervult. De A.V.R.O. heeft zich steeds op het standpunt geplaatst, dat zij algemeen is en heeft dan ook sterk geprotesteerd, toen bij het Zendtijdenbesluit 1930, zij wat de zendtijdverdeling betreft, op één lijn werd geplaatst met de gekleurde omroepen V.A.R.A., N.C.R.V. en K.R.O. Tot dat ogenblik zond n.l. de A.V.R.O. de gehele week over Hilversum uit, behalve de zaterdagavond en zondagmorgen, die voor de V.A.R.A. waren gereserveerd. Voorzitter is de heer G. de Clercq. 2 Juli 1936 opende de Dir.-Gen. der P.T.T., Dr. Ir. M. H. Damme, het nieuwe studio-gebouw, waarin de modernste technische vindingen zijn toegepast. De A.V.R.O. telt omstreeks 203.000 leden. - Er zijn bijkantoren gevestigd te Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Hilversum, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Enschede, Zwolle, Groningen, Leeuwarden en Middelburg. De studio is gevestigd te Hilversum. Het orgaan is de Radiobode met een wekelijkse nuttige oplage van 240.000 exemplaren. De redactie is gevestigd Keizersgracht 107, Amsterdam, waar tevens is ondergebracht de gehele administratie, de programmaleiding en de reportagedienst. Literatuur: Jaarverslagen van de A.V.R.O. (ziehier een omslag uit 1936) Informatie uit 1939 uit de Encyclopaedie voor radioluisteraars.

avro85.JPG (54483 bytes)

6 juli 1937. A.V.R.O. studio aan de buitenzijde.

6 juli 1937. Avro studio aan de buitenzijde.

10 Augustus 1937. Avro studio aan de buitenzijde.

10 Augustus 1937. A.V.R.O. studio aan de buitenzijde.

Aan de zuidzijde van het A.V.R.O. gebouw is een mooie zuilengallerij. Later wordt dit gedeelte verbouwd tot keuken, met daarboven het restaurant.

avro57.JPG (23658 bytes)

avro56.JPG (21946 bytes)

De zuilengallerij zoals die vroeger aan het gebouw aanwezig was. Tegenwoordig bevindt zich hier de keuken.

Van zuid naar noord gekeken zien we hier de ingang van het gebouw.

 

avro57.JPG (23658 bytes)

avro57.JPG (23658 bytes)

Jaartal van deze foto is niet bekend, maar is van erg kort na de bouw. Kijk eens hoe jong het boompje nog is, en later zal uitgroeien tot volwassen boom.

Het A.V.R.O gebouw in 1939, 3 jaar oud. Het restaurant is hier nog niet volbouwd.

avro10.JPG (26998 bytes)

11 Juli 1942. Avro studio aan de buitenzijde.

Briefkaart verstuurd op 11 Juli 1942. A.V.R.O. studio aan de buitenzijde.