keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over antennes, zendmasten en communicatietorens voor radio en televisie uitzendingen.

Aan de voet van de Hilversumse zendmast. Datum foto onbekend, maar is van voor februari 1945.

Foto uit Radio voor den Beginneling februari 1945.

Aan de voet van de Hilversumse zendmast. Datum foto onbekend, maar is van voor februari 1945.
De Hilversumse zendmast voor februari 1945.
De Hilversumse zendmast voor februari 1945.

Foto uit Radio voor den Beginneling februari 1945.
De zendmast van Radio Scheveningen van onderaf gezien.

Foto 1939 uit de Encyclopedie voor de Luisteraar.
De zendmast van Radio Scheveningen
Totaal overzicht van het antennepark van de P.H.O.H.I. radio.
Totaal overzicht van het antennepark van de P.H.O.H.I. radio. 

Foto 1939 uit de Encyclopedie voor de Luisteraar.
N.i.r.o.m. zendmast.

Foto 1939 uit de Encyclopedie voor de Luisteraar.

N.i.r.o.m. zendmast. Foto 1939 uit de Encyclopdeie voor de Luisteraar.
De antennes van de Deutschlandsender
De antennes van de Deutschlandsender, behorende bij het Haus de Rundfunks te Berlijn. 

Foto uit 1939 van de G.D.R.

De zingende torens van Hilversum, waar Philips en de NSF elkaar ontmoetten. De twee vrijstaande torens  - 60meter hoog - werden op 13 oktober 1924 besteld; op 18 oktober waren de werktekeningen klaar. 
De montage begon op 13 november en op 5 december waren beide torens gereed. Nog voor kerstmis was de antenne gespannen en reeds op zondag 4 januari 1925 werden de zingende torens ingewijd met een speciaal concert, waarin gerefereerd wordt aan de torens. 
De zuidelijke mast werd op 23 januari 1928 verplaatst om ruimte te maken voor fabrieks-uitbreiding. Luisteraars merkten niets van deze verplaatsing, die in 3 uur tijd plaatsvond. In juni 1932 werden de zingende torens vervangen door een zelfstralende mast van 140 meter hoog, welke de ontvangst in heel het land deed verbeteren. Het bovenste gedeelte circa 25 meter was uitschuifbaar om aan te kunnen passen aan de golflengte waarop werd uitgezonden. De zingende torens werden nadien alleen nog voor proeven gebruikt. Zij vielen in mei 1945, evenals de zelfstralende mast, ten offer aan de oorlog. Verderop meer hier over.
Jan van der Heydenstraat te Hilversum
zendmastenpark te Huizen
Zendmastenpark te Huizen.

De relatie van de N.S.F. met de burgerluchtvaart is altijd zeer nauw geweest en dateert eigenlijk reeds uit het jaar 1924. Toen werd op het vliegveld Waalhaven, in opdracht van het Ministerie van Waterstaat, een telefoniezender met afstandbediening geleverd en geïnstalleerd ten behoeve van het luchtverkeer. Het was ook in die tijd dat de N.S.F. voor het eerst een K.L.M.-vliegtuig van een radio- installatie voorzag, Het was het Fokkertoestel H.N.A.C.C., dat korte tijd later roem zou oogsten als eerste Indië-vliegtuig. Dit was het begin van grote belangstelling ook van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen voor het N.S.F.-product. Als in 1927 de K.L.M. haar zomerdienst opent, zijn al haar lijnvliegtuigen met N.S.F.-toestellen uitgerust. Groot was de activiteit van de N.S.F. op dit gebied. Nieuwe modellen werden ontwikkeld en beproefd en naast zend- en ontvangapparaten voor draadloos telegraaf- en telefoonverkeer, boordinstallaties zowel als vaste stations, peilinrichtingen, radiokompassen en radiobakens. 
Zo droeg de N.S.F. haar aandeel bij in het K.L.M.-devies "safety first". Ook de N.S.F.-omroepzenderbouw nam tegen het eind van de twintiger jaren een grote vlucht en ook op dit gebied bleek de samenwerking tussen N.S.F., en Philips uiterst vruchtbaar, want hier ontmoetten elkaar de ervaren zenderconstructeur en de grote zendbuizenproducent.  Nadat in 1923 de 500 Watt-experimentele zender was geconstrueerd, die in 1926 werd vervangen door een meer definitieve uitvoering met 5 kW. vermogen, volgde in 1927 de bouw en de montage van de 1875-meter-zender in Huizen in opdracht van de Nederlandse Draadloze Omroep. Hoe verder men kon zenden, hoe miraculeuzer. 
Contact met Amerika was in Europa zeer begeerd, maar in oktober 1924 werd een record gevestigd van elfduizend kilometer met een contact tussen een Nieuwzeelandse en een Londense amateur. Dit record werd vermeld in een BBC radiocauserie door Sir Edward Appleton, de man die ontdekte dat korte golven door ioniserende lagen worden teruggekaatst. Dit was een fundamentele ontdekking voor de toekomst van de KG omroepactiviteiten, al bleef toen nog veel te leren over de activiteit van de zonnevlekken, evenals over de invloed van de seizoenen en van het uur van de dag op de propagatie van KG signalen. In 1928 werd de Phohi-zender in dienst gesteld, waarmede bijna 10 jaar lang een regelmatige omroepverbinding met Indië zou worden onderhouden. De middengolfzender in Hilversum was eigendom van de N.S.F. en werd verhuurd aan de verschillende omroepverenigingen en door N.S.F.-technici bediend. Voortdurend werd deze installatie gewijzigd en verbeterd, waardoor een rijke ervaring werd opgedaan. In 1931 werd, deze zender voorzien van een zelfstralende antennemast, een unicum in die dagen, om in verafgelegen delen van het land de ontvangst te verbeteren. De jaren tussen 1930 en 1940 kenmerkten zich door steeds voortschrijdende technische vervolmaking en verwezenlijking van tal van omroepzenderprojecten in vele landen.

Eerste Televisiezendmast van de BBC op het Alexandra Palace te Londen-Noord. Het 405 beeldlijnen systeem is lang gehandhaafd gebleven in Engeland. Augustus 1936.
Eerste Televisiezendmast van de BBC op het Alexandra Palace te Londen-Noord.